7 veelgestelde vragen over uw doorlopende reisverzekering

De vakantie begint weer te lokken. Zorg dat u met een gerust hart op reis kunt gaan.

Over het hoe en wat, het nut en de noodzaak van de doorlopende reisverzekering blijken nogal wat misverstanden te bestaan. We zetten 7 belangrijke vragen en antwoorden voor u op een rijtje.

1. Heb ik een reisverzekering nodig als ik geen waardevolle spullen meeneem?

Ja, want een reisverzekering gaat over meer dan alleen bagagedekking. De verzekering dekt ook onvoorziene kosten, bijvoorbeeld als een verzekerde wegens ziekte of na een ongeval moet worden vervoerd. Houd er rekening mee dat dure spullen zoals laptops, tablets en telefoons een maximum verzekerd bedrag hebben. Neem daarom alleen mee wat u echt nodig heeft, ga er voorzichtig mee om en houd deze uit het zicht.  Waardevolle sportattributen zoals duikspullen, racefietsen of kitesurfspullen brengt u het best onder in een aanvullende dekking sportuitrusting. Wist u trouwens dat onze fietsverzekering werelddekking biedt? Dat is niet bij alle verzekeraars het geval. Check dit dus ook altijd even als u uw fiets meeneemt op vakantie.

2. Zal ik medische kosten meeverzekeren op mijn reisverzekering?

Hoewel uw zorgverzekering medische kosten in het buitenland vergoedt, is die vergoeding nooit hoger dan wat u in Nederland voor dezelfde behandeling zou betalen. Dat kan veel extra kosten met zich meebrengen, bijvoorbeeld in Amerika. Ook bent u met medische kosten verzekerd voor kosten die vallen onder het standaard eigen risico van de zorgverzekering of die niet worden vergoed door de zorgverzekering, zoals bepaalde medicijnen, krukken etc. Het is dus wel degelijk een goed idee om te kiezen voor een Medische kostendekking op uw reisverzekering. Gaat u berg beklimmen, zomerskiën of bijvoorbeeld paragliden? Dan raden wij aan om de aanvullende dekking Wintersport en bijzondere sporten af te sluiten. Dan bent u verzekerd voor letsel, schade en diefstal van uzelf en uw materiaal.

3. Tot welke leeftijd zijn mijn kinderen automatisch meeverzekerd?

Dat is niet gebonden aan leeftijd: kinderen zijn meeverzekerd zolang ze ingeschreven staan op uw adres. Dat geldt ook wanneer ze niet meer thuis wonen omdat ze studeren. Uiteraard dient u dan wel voor een ‘gezinsdekking’ te kiezen.

4. Ben ik met de Europadekking alleen binnen de Europese Unie verzekerd?

Nee, de Europadekking gaat verder dan de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk hoort er ook nog altijd bij, net als Turkije, Egypte en andere niet-Europese landen aan de Middellandse Zee. Het is natuurlijk sowieso verstandig om jaarlijks te checken of u werelddekking nodig heeft of dat Europadekking voldoende is.

5. Biedt mijn reisverzekering ook dekking in Nederland?

Jazeker, uw reisverzekering is ook geldig bij een vakantie of weekendje weg in eigen land. Voorwaarde is wel dat er een overnachting is geboekt. Bent u regelmatig binnen Nederland met uw boot onderweg zonder een ligplaats te boeken of gaat u naar het vakantiehuisje van familie? Sluit dan de aanvullende recreatieverzekering af. Zo bent u tegen een relatief lage premie ook verzekerd als u geen boekingsbevestiging heeft.

6. Valt een huurauto in het buitenland onder mijn reisverzekering?

Nee, de doorlopende reisverzekering dekt dit niet. Dit geldt ook voor andere materialen of voertuigen die u op vakantie huurt. Sluit daar dus altijd ter plekke een goede verzekering voor af. Gaat u met uw eigen auto of motor op pad? Zorg dan voor de juiste pechhulp voor onderweg met de aanvullende dekking hulpverlening vervoermiddel.

7. Moet ik altijd een annuleringsverzekering afsluiten?

U bepaalt zelf of u een annuleringsverzekering afsluit. Dit kan bij het (online) reisbureau maar natuurlijk ook bij ons. Het is goedkoper om een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten dan een eenmalige bij het boeken van uw reis. Een annuleringsverzekering is niet automatisch inbegrepen bij uw doorlopende reisverzekering.