Samen op reis | Kortlopende reisverzekering | Onderling Verzekerd

Corona en de dekking op uw reis- en annuleringsverzekering

Helaas is corona (COVID-19) nog niet weg te denken uit ons leven en kan het roet in het eten gooien als u op vakantie gaat of bent. We zetten daarom de meest gestelde vragen voor u op rij.

Belangrijk: Onderstaande informatie geldt voor de SOM reis-en annuleringsverzekering. Heeft u via ons een andere reis- en annuleringsverzekering? Neem in dat geval contact met ons op voor al uw vragen hierover.

Negatief reisadvies? Code Rood en Oranje vanwege corona

Is er voor uw bestemming vanwege corona een negatief reisadvies afgegeven? Dan is de kans groot dat uw reisorganisator de reis omboekt naar een andere bestemming, of de reis annuleert waarna u de reissom terugkrijgt. Gaat u toch naar een bestemming waarvoor een negatief reisadvies vanwege corona is afgegeven? Dan biedt uw reisverzekering alleen dekking voor schades die niet corona-gerelateerd zijn.

Preventief annuleren?

Het uit voorzichtigheid annuleren van een reis valt niet onder de voorwaarden zoals die in de polis van uw annuleringsverzekering zijn omschreven. U krijgt de kosten dus niet vergoed. Ook als u al op reis bent maar vanwege het virusrisico eerder naar huis wilt, is dat niet verzekerd op uw annuleringsverzekering.

Mijn coronavaccinatie is verlopen en/of ik heb nog geen boosterprik gekregen.

Als u om deze reden niet naar het land van uw bestemming kunt en uw reis annuleert, bent u niet verzekerd. Een verplichte vaccinatie is een maatregel van de overheid en is daarom geen verzekerde gebeurtenis. Dit geldt ook als het merk vaccin niet wordt geaccepteerd of wanneer u wordt geweigerd omdat u niet bent gevaccineerd.

Wat als ik ziek word vóór mijn reis?

Bent u besmet met het coronavirus op het moment dat u (bijna) op vakantie gaat? Niet alle verzekeringsmaatschappijen betalen dan de kosten voor de annulering.  Heeft u een annuleringsverzekering bij verzekeringmaatschappij SOM? Dan betalen zij de kosten van annulering. U moet hiervoor de uitslag van een officiële Coronatest aanleveren. Dit is een door het RIVM goedgekeurde PCR-of antigeentest. Een zelftest is onvoldoende.

Wat als ik ziek word tijdens mijn reis?

In vakantielanden met Code Groen of Geel is er wel dekking onder de reisverzekering. Als u tijdens uw reis ziek wordt door corona en naar het ziekenhuis moet, worden de medische kosten vergoed op voorwaarde dat u de dekking ‘Medische kosten’ heeft afgesloten. De kosten voor een eventueel langer verblijf of terugkeer naar huis worden alleen vergoed als u zelf ‘ernstig ziek’ bent en medische behandeling noodzakelijk is. Neemt u bij ziekte tijdens uw reis altijd zo snel mogelijk contact op met onze Helpservice: +31 20 65 15 918.

Wat als Code Groen of Geel tijdens mijn reis wijzigt naar Code Oranje?

Wanneer tijdens uw reis Code Groen of Geel wijzigt naar Oranje en u wilt terug naar Nederland, dan is er voor deze repatriëring geen dekking.

Overmacht tijdens mijn reis?

Bent u al op reis en treft de overheid maatregelen vanwege corona waardoor u niet naar huis kunt of waardoor uw reis wordt vertraagd? Dan vergoeden wij de redelijke kosten die u moet maken.

Wat als er een inreisverbod en/of quarantaineplicht op mijn vakantiebestemming op last van de lokale overheid is?

Neem in dit geval contact op met uw reisorganisatie. Indien deze geen compensatie voor de geannuleerde reis biedt, neem dan contact met ons op. Is Nederland geclassificeerd tot ‘code rood-land’ door het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), het Europese RIVM? Was op het moment van boeken van uw reis voor uw reisbestemming een positief reisadvies (code groen of geel) afgegeven? Dan vergoeden wij onverplicht de annuleringskosten voor de polisvoorwaarden van onze annuleringsdekking op de doorlopende reisverzekering.

Waar vind ik actuele informatie over mijn vakantiebestemming?

Voor de meest actuele informatie over uw vakantiebestemming kunt u kijken op de website wijsopreis.nl van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

Let op: het reisadvies dat door de overheid wordt afgegeven is leidend voor het wel of niet vergoeden van gemaakte kosten. Reisadvies-sites van reisorganisaties kunnen u op het verkeerde been zetten. Als u toch naar door de reisorganisatie veilig geachte gebieden reist die dat volgens de overheid niet zijn, bent u helaas niet verzekerd van vergoeding in het geval van problemen of annulering.

Ik heb nog een andere vraag

Staat uw vraag hier niet tussen? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!