E-bikes verzekeren

Steeds meer mensen hebben een e-bike of een fatbike. Begrijpelijk, want zo’n elektrische fiets is een modern en comfortabel vervoermiddel. Zeker de stoere fatbikes nemen snel in populariteit toe. Maar wat we nu ook vaker zien, is dat e-bikes worden opgevoerd, net zoals dat met brommers en scooters al jaren gebeurt. Op zich is opvoeren zelf niet verboden, maar met zo’n opgevoerde e-bike mag u niet aan het verkeer deelnemen. Dat is wettelijk verboden. Bij een eventuele schade kunt u dus ook geen beroep doen op een (avp)verzekering.

Een opgevoerde e-bike is niet verzekerd

De constructie van een elektrische fiets is niet berekend op hoge snelheden (boven de 25 kilometer per uur). Een opgevoerde elektrische fiets is daarom niet toegelaten op en goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. U kunt er zodoende ook geen verzekering voor afsluiten.

Fatbikes met plaatje

Bij de fatbike werd onlangs een ander probleem ontdekt. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) waarschuwde een aantal online verkopers, omdat ze fatbikes zonder typenummer (registratie bij de RDW) verkopen, terwijl deze harder dan 25 km/u kunnen rijden. Voor alle voertuigen die harder kunnen dan 25 km/u geldt een kentekenplicht. Zonder deze registratie bent u niet verzekerd.

En de speed-pedelec dan?

Een speed-pedelec is ook een elektrische fiets, maar dan wel een die is gebouwd op topsnelheden van 45 kilometer per uur. De speed-pedelec heeft dan ook een bromfietskenteken en als berijder moet u WA-verzekerd zijn, een helm dragen en een AM-rijbewijs hebben. Voor speed-pedelecs en fatbike gelden speciale verzekeringen.

Verkeersrisico’s en snelle slijtage

Fietsen op een opgevoerde e-bike brengt veiligheidsrisico’s met zich mee. Andere weggebruikers houden geen rekening met de hoge snelheden die u kunt bereiken. Bovendien zullen remmen en andere onderdelen sneller slijten, simpelweg omdat ze niet gemaakt zijn om zo zwaar belast te worden.