CO-melder

Het belang van een CO-melder

Koolmonoxide (CO) staat bekend als sluipmoordenaar. En dat is niet voor niks, want u ziet en ruikt het niet, maar het is levensgevaarlijk als u het inademt. Elk jaar belanden er honderden mensen door in het ziekenhuis en helaas sterven er jaarlijks 5 tot 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging. De meest voorkomende symptomen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken. Veel mensen denken bij deze verschijnselen niet direct aan een vergiftiging. In uw slaap merkt u bovendien nagenoeg niks van dit soort symptomen. Kortom, koolmonoxidevergiftiging is levensgevaarlijk en een CO-melder daarom van levensbelang!

Wij pleiten dus voor een CO-melder in elk huishouden, naast de verplichte rookmelders. Alhoewel huidige verbrandingsinstallaties aan strenge eisen voldoen en er steeds minder ouderwetse keukengeisers en CV’s zijn, gebeuren er nog steeds ongelukken. Daarom raden wij aan om naast rookmelders ook koolmonoxidemelders op te hangen in ruimtes waar dit gas zou kunnen vrijkomen.

Een CO-melder is alleen effectief als deze op de juiste plek hangt. Het is een fabel dat deze altijd op ooghoogte moet hangen. In de ruimte waar de verbrandingsinstallatie hangt, dient deze namelijk tegen het plafond te worden bevestigd. In uw slaapkamer juist op de “bedhoogte” en in uw studeerkamer op ooghoogte. Op de website van de Brandweer vindt u de exacte instructies voor het bepalen van de juiste plaats.