Hoe zit dat met de kentekenplicht voor trekkers?

Per 1 januari 2021 geldt een kentekenplicht voor trekkers en andere landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen die op de openbare weg rijden, moeten voortaan geregistreerd zijn bij de RDW. Wil je met je voertuig sneller rijden dan 25 kilometer per uur, dan moet je bovendien een kenteken voeren. De kentekenplicht geldt naast trekkers voor bijvoorbeeld shovels, mobiele kranen, combines en getrokken aanhangwagens. Ook voor deze voertuigen geldt deze verplichting alleen als zij harder dan 25 km/u kunnen.

Mag ik na 1 januari 2022 de weg nog op?

De politie zal in het eerste half jaar van 2022 geen boetes uitdelen voor trekkers, getrokken materieel en rijdende werktuigen (MMBS’en) die nog geen kentekenbewijs hebben. Dit betekent:

  • U mag met uw trekker, MMBS of getrokken materieel de openbare weg op, ook als u het kentekenbewijs nog niet heeft ontvangen. U krijgt hiervoor tot 1 juli 2022 geen boete.
  • Heeft u het kentekenbewijs nog niet ontvangen? Dan mag u met het voertuig niet harder rijden dan 25 km/u.
  • Heeft u het kentekenbewijs wel ontvangen? Dan mag u met het voertuig maximaal 40 km/u rijden als het een kentekenplaat heeft en het ervoor geschikt is.

Let op: de verzekeringsplicht blijft gewoon gelden! Uw voertuig moet op de weg verzekerd zijn, ook als u nog geen kentekenbewijs heeft ontvangen.

Alle informatie over de coulanceperiode vindt u op de website van Rijksoverheid.

APK en maximum snelheid voor tractoren

De nieuwe wet hangt samen met de Europese eis om een APK te verplichten voor trekkers die sneller kunnen dan 40 kilometer per uur en op de openbare weg komen. Deze APK-plicht geldt vanaf 1 mei 2021. Tegelijk met de invoering van de registratie- en kentekenplaatplicht is de maximumsnelheid voor trekkers verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur.

Hoe werkt de registratie van een tractor?

Een bestaand landbouwvoertuig registreren doe je via de website van de RDW. Alle nieuwe landbouwvoertuigen die nu worden verkocht, zijn bij aflevering al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

Vrijstellingen en uitzonderingen

Er gelden veel uitzonderingen. Dit heeft vaak te maken met het type voertuig, de functie en de grootte. Zo zijn voertuigen met één as en voertuigen die niet op de openbare weg komen vrijgesteld. Meer informatie en alle details over de nieuwe registratie- en kentekenplicht vind je op de website van de RDW. Bekijk ook de handige wegwijzer die LTO Nederland heeft opgesteld, met een helder overzicht van de regels en uitzonderingen/vrijstellingen.