Na een ontspannen vakantie thuiskomen erachter komen dat er is ingebroken in uw huis… Dat wil toch niemand? Naast het afsluiten van een goede reisverzekering is het daarom ook belangrijk om uw huis goed achter te laten. Met deze tips kunt u de deur met een gerust hart achter u sluiten.

Maak binnenkomen zo lastig mogelijk

Het klinkt vanzelfsprekend, toch is dit de eerste stap.

  • Sluit alle deuren en ramen en doe ze op (dubbel) slot als dat mogelijk is.
  • Zorg dat de extra sloten en dievenklauwen dicht zitten.
  • Haal binnen de sleutels uit de sloten van deuren en ramen. Leg deze uit het zicht.
  • Sluit de poortdeur goed af.
  • Laat ladders niet voor het grijpen achter.
  • Bij een schuifpui: plaats een balkje aan de binnenkant op de rails tussen de deurpost en de schuifpui, zodat deze niet meer open kan.

Wek een bewoonde indruk

Kent u dat? Op het laatste moment het huis nog even helemaal door om lekker opgeruimd achter te laten? Bespaar uzelf de moeite! Een paar gebruikte kopjes in de keuken, wat speelgoed op de grond en een stapel tijdschriften op tafel wekken de indruk van een bewoond huis. Zorg verder door middel van een timer voor licht in huis als het donker is. Een andere goede tip als u slimme apparaten heeft: zet vanaf uw vakantiebestemming de lampen aan en uit of zet een lekker muziekje op of de televisie even aan.

Quick wins

Dieven gaat voor een snelle buit. Minimale inspanning, maximale opbrengst. Berg daarom waardevolle spullen zoals apparatuur, camera’s en juwelen goed op en leg ze indien mogelijk uit het zicht. Daarnaast is het aan te raden om kostbaarheden te registreren. Dat kan door middel van kant-en-klare registratiekaarten van de politie. Ook zijn er diverse apps waarin u serienummers en foto’s van kostbaarheden op kunt slaan, zoals de Stop Heling app. Download track & trace software op uw mobiele apparaten zoals telefoons, laptops en tablets, zodat deze makkelijk te zijn als ze alsnog worden gestolen.

Schreeuw het niet van de daken

Op vakantie gaan is één van de leukste dingen die er zijn. Daarom is het aantrekkelijk om een kiekje van de volgeladen auto op Facebook of zo’n heerlijke #genieten-foto vanaf je ligbedje op Ibiza op Instagram te zetten. Hoe verleidelijk ook, wacht ermee tot je terug bent van vakantie. Dieven zitten ook op social media.

Als u dan toch graag deelt dat u op vakantie bent, doe dat dan met uw buren. Zij kunnen een extra oogje voor u in het zeil houden. De ANWB schreef dit leuke artikel over hoe uw buren een handje kunnen helpen. Ook handig: de Whatsapp buurtpreventie-app.

Wij wensen u een fijne en zorgeloze vakantie!